Kdo smo

Smo skupina učiteljev različnih zvrsti joge, njeni ljubitelji, lastniki joga studiev oz. samo praktikanti joge, ki si želimo, da bi se v prihodnosti učitelji joge združili pod eno organizacijo. Organizacijo, ki bi delovala enakopravno in enakovredno do vseh učiteljev joge v Sloveniji in bi nastopali skupaj ter v skupnem interesu na tem majhnem področju, ki mu pravimo Slovenija. Ker se zavedamo, da je to zelo zahteven projekt, ne pa nemogoč, da s skupnimi močmi uredimo jogo v Sloveniji, si želimo vašega sodelovanja. Želimo si, da bi v prihodnosti joga bila urejena dejavnost, da bi dobila svoje mesto na državnem in družbenem nivoju. Torej mesto, ki ji pripada in ki je pomemben tako za učitelje joge in kot tudi za vse tiste, ki jogo samo vadite.

Ustanovitelji Joga Federacije Slovenije (v nadaljevanju JFS) smo si enotnega mnenja, da joga ni telovadba, rekreacija ali športna dejavnost. Ampak je mnogo več od tega. Zato si želimo, da uredimo problematiko na področju joge in združimo moči.

Na to kar nam je uspelo v zadnjem letu, da smo se uspeli združiti pod eno skupno organizacijo, smo zelo ponosni in si želimo sodelovanje samo še poglobiti. Hkrati pa v sodelovanje povabiti vse tiste, ki si sodelovanja želite in vidite v temu prihodnost.

Slovensko javnost želimo obveščati o dogajanjih na joga sceni v Sloveniji, poskrbeti za informiranje svojih članov oz. da le ti lahko preverjene informacije pridobijo na enem mestu. Namreč vse prepogosto se dogaja, da v javnost prihajajo napačne in ne preverjene informacije in zato nastaja brezpotrebna zmeda ali pa se dogaja, da se individualno rešuje probleme, ki se navsezadnje dotikajo vseh nas. S tem se pa dela škoda vsem učiteljem joge v Sloveniji in tudi tistim, ki jogo samo vadite.

Želimo dati vpogled kakšni stili oz. zvrsti joge obstajajo v Sloveniji, kaj se dogaja na področju joge v Sloveniji in kaj bodo prinesle spremembe na državnem nivoju…

Česar si ne želimo je promocija oz. dajanje prednosti samo enemu stilu oz. zvrsti joge. Zanima nas joga kot celota; kot veda; kot neko znanje, ki si ga ne moremo lastiti oz. prilastiti.

Trenutno je področje joge v Sloveniji še dokaj neurejeno, joga nima svojega mesta v Sloveniji in težko jo je opredeliti oz. nekam umestiti oz. se jo umešča med športno rekreacijo. Ker si želimo to področje urediti oz. pri tem aktivno sodelovati z državo, ki si prav tako želi to področje imeti urejeno, je zato nastala JFS.

Ustavnovni člani, ki imamo 10, 20 in nekateri celo 30 let izkušenj v jogi. Si zato želimo, da bi se določene stvari glede joge v Sloveniji razjasnile, razčistile in uredile. In to si želimo storiti skupaj z vami.

Ne glede na to, koliko časa je joga že prisotna v Sloveniji in koliko različnih zvrsti joge v Sloveniji že imamo. Se žal še do danes učitelji joge nismo uspeli združiti, ker ni bilo te potrebe, v neko krovno organizacijo, ki bi si želela imeti stvari urejene in pod kontrolo.

Do sedaj so se v Sloveniji povezale posamezne zvrsti oz. sistemi joge v zvezo ali društva. Mi si pa želimo, da bi se slovenska joga scena združila in da bi področje joge v Sloveniji urejali skupaj in ne posamezno.

Pomembno je in prav je tako, da delujejo tudi posamezne organizacije, ki so močne, suverene in stabilne. Ampak še bolj pomembno pa je, da določene stvari, ki se dotikajo vseh nas, na enak način, ne glede na zvrst joge, ki jo poučujemo ali samo vadimo, dorečemo skupaj.

Zato! Če se nam želite pridružiti oz. vidite, da bi pri tem lahko sodelovali oz. pomagali, ste prav lepo vabljeni, da nam pomagate postaviti oz. zgraditi skupne temelje Joge v Sloveniji.

Namaste!

Statut JFS

Ustanovni člani zveze

  • Društvo Joga Slovenija-Društvo za boljšo kakovost življenja
  • Društvo učiteljev in ljubiteljev joge Slovenije
  • Društvo učiteljev joge AOL
  • Iyengar joga društvo
  • Združenje učiteljev Kundalini joge