Joga: naša dediščina

Kaj je joga?
Joga je starodavna znanost in življenjski slog, ki so ju odkrili in razvili rishiji in jasnovidci pred mnogimi tisočletji. Skrbno so ju ohranjali in vzdrževali ter širili na indijski podcelini skozi stoletja in vzpone in padce zgodovine. To je bilo možno zaradi tamkajšnjega vodenega družbenega, kulturnega in zgodovinskega okolja. Danes pa je joga postala del celega sveta. Milijoni so spejeli jogo, da dosežejo zdravje in harmonijo in raziščejo notranji potencial.

Mednarodni dan joge
Kar je bila misel modrecev, je zdaj postala misel sveta. Leta 2014 je Generalna skupščina Združenih narodov izdala soglasno izjavo, da bo 21. junij praznovan kot Mednarodni dan joge. Na ta dan poletnega solsticija, ko dan in noč izrazita navnovesje, bomo častili moč joge, ki podarja ravnovesje.

Molitev je sklep in vsebuje bistvo jogijskih tehnik. Predstavlja osebne in družbene cilje joge za vsakega iskalca. Od nerealnega k realnemu, od teme k svetlobi, od smrtnosti, uničenja in spremembe k stabilnosti, stalnosti in večnosti, to je osebni cilj, ki nam ga je joga dala, da to raziščemo. Ko te osebne cilje harmonije in navnovesja dosežemo, jih nato pretvorimo v cilje, da sežemo po sleherniku na svetu in se ga dotaknemo. Družbeni cilji joge so obilje dobrote, miru, celosti ugodnega okolja vsepovsod ter zadovoljno, veselo in harmonično življenje. To so cilji, ki si jih želi iskalec, da bi izpopolnil jogo.

Cilj Mednarodnega dne jogeKakšen naj bi bil fokus Mednarodnega dne joge? Da bi počastili pravi namen te starodavne duhovne znanosti, bi cilj moral biti navdihniti ljudi, da sprejmejo jogo ne le kot fizično kulturo temveč kot življenjski slog. Ko joga postane življenjski slog, pride povečanje fizičnega zdravja in vitalnosti, razvoj mentalne jasnosti in notranje ustvarjalnosti ter izkustvo miru in izpolnitev življenja. Zato mora na Mednarodni dan joge vsak izvajalec joge in sadhaka spejeti sankalpo, sklep, da bo jogijske komponente vključil v svojo vsakodnevno rutino in živel jogijske principe, tako da bo priklical bolj zdravo, svetlejšo in mirnejšo prihodnost za človeštvo.

Hari Om Tat Sat (Naj OM, ki je kreativna kozmična energija, živi v vas.)

IDY2016